ponedjeljak, 8. listopada 2012.

ispeci svoj kruh, integralni
bake test

integralni kruh.  ne govori puno kakav je to kruh jer integralni nije riječ koju pre često koristimo te ne upali odmah sve lampice u glavi. barem je meni tako zvučalo. dugo. toliko dugo dok nisam počeo malo čačkati po internetu kako ispeći za mene zdrav kruh.
kupiti u trgovini integralni kruh koji je smeđe boje, ima nešto sjemenki na vrhu je često bio totalni promašaj. osim za novčanik. u novčaniku je uvijek dobar pogodak od strane pekara. jer sam u tome integralnom često kupio obojano bijelo ili miješano bijelo i neko drugo brašno. finski ili švedski, kvadratični, iz kalupa s suncokretovim sjemenkama je bio kruh koji sam dugo kupovao jer mi je bio najdraži. jeftin nije bio. žao mi nije bilo jer mi je bio dobar. s vremenom sam pronašao lovački i ribarski. sve su to kruhovi koje sam najčešće nalazi u konzumu. s vremenom sam shvatio da ih konzum samo prodaje a peče babić. po lokalnim malim pekarama od takvih kruhova se prodaje samo ime a sastav je blago rečeno šupalj.
kada sam pronašao lovački kruh bio mi je vrlo dobar. tada sam počeo tražiti po internetu nešto više o kruhu. zanimalo me zašto mi je bolji od većine. nije u pitanju bio okus. radi se o strukturi, boji, mirisu, masi, punoći. bio mi je najsličniji kruhu kakav sam povremeno jeo doma što su ga pekli moji. i što mi je gospodin internet rekao?
rekao mi je: cijelo zrno. od industrijalizacije i zamjene kamenih mlinova modernijim došlo je do izjednačavanja cijene tamnog i bijelog kruha. do tada je bijeli kruh bio samo privilegija aristokracije. no, pri rafiniranju brašna odvaja se ljuska  i klica. u grubo bi mogao reći da je unutarnji dio energija a vanjski vlakna, vitamini i minerali. i sada imamo dobar energetski bijeli kruh, ali smo izbacili jedan dobar zdravi dio iz kruha. brašno od cijeloga zrna žitarice je integralno brašno, tj. samljeveno je cijelo zrno i nema odvajanja. dodatno sam saznao da je kruh od takvoga brašna ne samo zdraviji zbog vitamina i minerala već i regulira rad gušterače te pogodniji za naš organizam. ustvari, nije to nikakav poseban zdravi kruh već običan kruh kakav je "nekada" bio. možda je meni posebno drag jer mi je dovoljna jedna šnita u obroku.

no da se vratim na početak, kako ispeći kruh. prvi su ga počeli peći egipćani. nije to nikakva mudrost niti težak rad. potrebno vam je ukupno 2,5h uključujući pripremu, rad i pospremanje i košta manje od 7,5kn u najskupljoj varijanti uključujući materijal i struju. mene košta oko 4kn/kom jer često pečem pa kupujem veća pakiranja.
za ispeći bilo kakav kruh, bijeli, crni, integralni, raženi, kukuruzni ili neki osmi treba vam brašno, sol, voda i kvas. ne trebaju vam nikakvi strojevi a sve se može učiniti tako da čak niti ruke ne zaprljate.
opisati ću integralni jer ga često pečem pa sam siguran u omjere i pogodan je za početak jer se zbog tipa brašna lagano može zamijesiti. možete ga zamijesiti s kuhačom pa ne morate prljati ruke. dok kod bijeloga ili raženoga to nije baš lako jer je tijesto više ljepljivo i nije ga lako dobiti u homogenom (ravnomjerno zamijesitom) stanju.
brašno se prodaje u trgovini pod nazivom graham ili integralno pšenično brašno. bilo koje će biti dobro, radio sam s različitima proizvođačima i nisam primijetio razliku.
kvasac može biti suhi, svježi ili bio. ima dosta na internetu polemiziranja o kvascu iz trgovine i domaćem kvascu te kvascu iz trgovina zdrave hrane. iskreno, nisam shvatio što to ne valja u industrijskom kvascu osim što ima emulgator e491. uglavnom, to je gljivica koja se hrani šećerom i pri tome se stvara ugljični dioksid koji ostaje zarobljen u tijestu u obliku mjehura pa mi kažemo kako se tijesto diže. da nema tih mjehura u tijestu bilo bi teško ispeći tijesto debelo nekoliko cm. jedna stvar kod kvasca koja ima veze je okus i cijena. najgori okus ima suhi, zatim svježi pa najbolji bio kvasac. ako pretjerate s kvascem kruh će se jako dobro dignuti ali možete osjetiti lagani miris kvasca kada ga stavite pod nos. a cijena je najviša kod bio oko 3kn/7g za 500g brašna, nešto niža kod suhog 2kn/7g, 7kn/100g a najniža kod svježeg oko 20kn/kg. ako kupite  za često pečenje najjeftinije je kupiti 1kg svježega, izrezati na kocke potrebne veličine i zamrznuti. za pečenje ga tada ne treba rezati već samo izvaditi već odrezanu kocku. no, svježi je potrebno prethodno pripremiti tako što se u malo 0,5dl mlakog mlijeka doda pola male žlice šećera i zatim kvasac i sačeka 15ak minuta da se kvasac digne. tek tada se kvasac umijesi u tijesto. zbog jednostavnosti ću opisati postupak s suhim kvascem. sastav suhog i svježeg je u pravilu isti pa ja koristim suhi jer je puno jednostavnije držati ga na brodu.

i tako nakon 2-3 riječi uvoda, evo kako umijesiti i ispeći integralni kruh. :)
1kg integralnog brašna - 8kn
1 vrećica suhoga kvasca (7g) - 2kn
1 mala žlica soli
voda (mlaka, hladna, ne bitno, ne ledena)

stavite 1-2l vode da uzavrije dok ćete mijesiti kruh. trebati će za podizanje tijesta. posuda neka bude manja tako da se posuda u kojoj se mijesi može staviti na nju. čaša ili šalica od 2dl je mjera za tijesto. 3 mjere brašna kuhačom zamiješajte s kvascem u posudi od cca 3l. bitno je prvo zamiješati kvasac s brašnom kako bi se dobro rasporedio. u suprotnom može ostati na loše raspoređen pa će se tijesto loše dignuti. zatim dodajte sol i još jednom kratko zamiješajte. nemojte zajedno miješati sol i kvasac jer sol može usporiti dizanje tijesta ako je uz zrna kvasca. dodajte 1,75 mjere vode i dobro izmiješajte. kada je masa homogena dodajte još jednu mjeru brašna. možete istresti sve od jednom ili po malo, ne bitno jer se integralno da dobro miješati s vodom. dobro zamijesite s kuhačom lupanjem ili kružnim miješanjem. ukupno miješanje ne bi trebalo biti kraće od 10min. kada je gotovo oblikujte ga u spljoštljenu loptu. taj oblik će biti za pečenje. nakon dizanja tijesta ne treba ga nepotrebno pritiskati ili mijesiti tako da oblik treba biti spreman za pečenje prije podizanja. da bi ga nakon podizanja lakše izvadili iz posude, tijesto možete pobrašniti i na dno možete staviti brašno da se ne zalijepi za posudu. posudu zatim stavite na posudu s toplom vodom, prekrijete suhom krpom i ostavite da se diže 45min.  da bi se tijesto diglo, potrebna mu je toplina koju će dobiti od tople vode, ne smije biti na propuhu i mora biti pokriveno prozračnim pokrovom. sve zajedno možete ostaviti blizu izvora topline (15-30°c)  koji će pomoći (radijator, sunce, peć). no ne smije biti vruće. zatim pećnicu uključite na 200-220°c tako da bude zagrijana na tu temp kada se tijesto diglo nakon 45min. dignuto tijesto možete peći na limu, tepsiji, loncu, kalupu... ubacite u zagrijanu pećnicu i pečete 60min. pri radu s pećnicom vrata treba otvarati zatvarati čim brže tako da se ne hladi. nakon što je tijesto postalo kruh, izvadite i zavijete u suhu krpu i pustite da se postepeno ohladi na drvenoj podlozi.

kraća varijanta recepta je:
4mjere brašna oko 600g (8dl)
1,75mjera vode (3,75dl)
1 kvasac (7g)
1 mala žlica soli
zamijesiti, dizanje 45min, pečenje na 200-220 60min.

ako vam se svidi pa poželite češće peći kruh predlažem vam da kupite kvasac od 100g koji košta 7kn u onosu na malu vrećicu od 2kn. doziranje iz vrećice od 100g je jedna ravna čajna (mala) žlica, ne vrhom puna nego ravna za cca500g brašna. brašno možete kupiti u većem pakiranju pa je cijena manja.
ako imate električni pekač kao ja onda je stvar još lakša. ako nemate, nemojte investirati odmah u pekač jer možda ispečete kruh nekoliko puta pa izgubite volju a pekač je od 400kn pa na više. pripazite da kvasac ne ostane otvoren jer se onda dogodi da se kruh digne na pola. kao što se meni jučer dogodilo. taj kruh nije ništa loš ali neće trajati više od 4-5 dana jer je previše vlažan i početi će plijesniviti. inače traje po tjedan dana i više. također možete dodati sjemenke bundeve, suncokreta, lana, sezama i dr. nemojte pretjerati s lanom. ne više od jedne žlice na ovu količinu brašna jer bi mogli imati česte vjetrove neugodna mirisa. osobno stavim 1 mjeru mješavine navedenih sjemenki.
u slast





This is English content

1 komentar:

  1. Nedavno sam pravila integralni kruh po sličnom receptu, samo sam stavljala sjemenke suncokreta i sezama. pekac kruha

    OdgovoriIzbriši